26/02/2020
Het coronavirus is ook vastgesteld in Europa, zoals in de populaire vakantiebestemmingen Italië, Tenerife en Oostenrijk. Op dit moment gelden er geen extra richtlijnen voor de repatriëring van Nederlanders uit deze gebieden. Uiteraard volgen we het nieuws en eventuele uitspraken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM over dergelijke richtlijnen op de voet.

Meldingen
Op dit moment hebben we een aantal meldingen ontvangen van reizigers die overwegen eerder terug te komen naar Nederland vanuit hun vakantiebestemming. Of hier dekking voor is kan per reisverzekeraar en annuleringsverzekering verschillen. Reizigers met vragen kunnen daarom het beste contact opnemen met de klantenservice van de eigen reis- en/of annuleringsverzekeraar.

Voorzorgsmaatregelen
We begrijpen het als je bezorgd bent en je afvraagt wat je zelf kunt doen. We verwijzen daarvoor graag naar de volgende tips van het Rode Kruis:
– Was regelmatig en minimaal twintig seconden je handen met zeep.
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
– Gebruik papieren zakdoekjes.
– Als je naar een land bent geweest waar het virus is vastgesteld, houdt dan afstand van mensen met griepverschijnselen.
– Was je kleding als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen.

Verder biedt het RIVM veel aanvullende informatie over het coronavirus. Klik hier om naar de website van het RIVM te gaan.

04/02/2020
Begin januari brak een nieuw coronavirus uit in de regio Wuhan in China. Hoe gaan wij hier bij Eurocross mee om? Wanneer sprake is van een infectieziekte door een nieuw virus dienen wij de richtlijnen te volgen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM zijn opgesteld. De keuze voor een bepaalde behandeling en of en hoe iemand te vervoeren hangt hiervan af. In het geval van het nieuwe coronavirus werd in Wuhan ook een in-en uitreisverbod ingesteld. Dit is zeer uitzonderlijk. Dit betekent voor ons dat wij mensen niet zomaar terug naar Nederland kunnen brengen of kunnen evacueren naar een andere locatie. Daarnaast hebben wij, doordat wij werken op basis van de polisvoorwaarden van de verzekeraars, te maken met het reisadvies dat Buitenlandse Zaken afgeeft. Of een verzekeraar dekking biedt voor bijvoorbeeld het omboeken of annuleren van een reis hangt onder andere af van dit reisadvies.

Wat te doen bij symptomen van het coronavirus?
Op dit moment hebben wij nog geen meldingen van reizigers ontvangen die bang zijn het coronavirus te hebben opgelopen. Heb je symptomen als koorts en luchtwegklachten zoals hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking? En ben je de afgelopen twee weken in de regio Wuhan geweest of heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus? Handel dan als volgt.

Ben je nog in het buitenland? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat wij je kunnen adviseren wat je het beste kunt doen. Ben je inmiddels terug in Nederland? Dan raden wij je aan contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan in overleg met de GGD bepalen of onderzoek naar het coronavirus nodig is.

Vluchten omboeken, ben ik daarvoor verzekerd?
Wij hebben een aantal verzoeken ontvangen om vluchten om te boeken of te annuleren. Of hier dekking voor is kan per reisverzekeraar en annuleringsverzekering verschillen. Reizigers met vragen kunnen daarom het beste contact opnemen met de klantenservice van de eigen reis- en/of annuleringsverzekeraar.

Voorzorgsmaatregelen
Deze voorzorgsmaatregelen kun je zelf treffen:
– Was regelmatig je handen (met zeep).
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
– Maak gebruik van papieren zakdoekjes.

Meer informatie?
Het RIVM biedt veel aanvullende informatie over het nieuwe coronavirus. Klik hier om naar de website van het RIVM te gaan.