De vakantieplannen zien er dit jaar totaal anders uit dan we hadden verwacht. Door de coronacrisis zijn vele vakanties gecancelled of uitgesteld. Een groot deel van de Nederlanders gaat de vakantie in eigen land vieren. Een kleiner deel bepaalt last minute waar een eventuele reis heen gaat en een andere groep gaat – zolang het reisadvies ‘geel’ is– ‘gewoon’ zoals gepland op vakantie. De meeste vakantiegangers laten het vliegtuig links liggen en kiezen voor een trip met de auto. Hoe je vakantie er ook uit gaat zien: een goede voorbereiding is dit jaar belangrijker dan ooit.

Check voor en tijdens je reis het reisadvies regelmatig, voor je veiligheid en verzekering

Op de site nederlandwereldwijd.nl vind je per land de reisadviezen van de Nederlandse overheid. Check deze regelmatig voor vertrek, maar óók tijdens je reis. Door een nieuwe uitbraak van corona kan het reisadvies opeens veranderen van bijvoorbeeld geel naar oranje, en dan moet je zo spoedig als mogelijk het gebied verlaten. Blijven kan gevolgen hebben voor je uitreismogelijkheid (als de grenzen bijvoorbeeld worden gesloten) en de geldigheid van je reisverzekering. De Nederlandse overheid gaat geen vakantiegangers repatriëren zoals aan het begin van de coronacrisis. Kom je terug van vakantie uit een land dat tijdens je verblijf van code geel naar oranje is veranderd? Dan wordt dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan.

Controleer je reis- en zorgverzekering

Het wordt helaas vaak vergeten, maar het is zo belangrijk: controleer hoe en of je voldoende verzekerd bent. Hoe zit het bijvoorbeeld als je onverhoopt ziek wordt? Zijn de medische kosten tot het Nederlands tarief verzekerd of ook daarboven? Hoe zit het met extra verblijfskosten? Wat heeft een plotselinge sluiting van de grenzen voor gevolgen voor de reisverzekering? Wat als je door een land met een oranje reisadvies moet reizen om op je eindbestemming te komen? Neem je verzekeringen en bijbehorende voorwaarden nu extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met je verzekeraar(s).

Wat zijn de maatregelen ter plaatse?

Het devies deze zomer is: vermijd drukke plekken, was je handen regelmatig, neem extra desinfecterende gel en voldoende mondkapjes mee. Zorg verder dat je op de hoogte bent en blijft van de coronamaatregelen in je vakantieland én de landen waar je doorheen reist. Waar zijn mondkapjes allemaal verplicht? Is de horeca open? Hoe zit het met de zwembaden, meren en stranden? Wordt er aan de grens gecheckt op symptomen? Wat zijn de regels met betrekking tot afstand houden? De maatregelen en regels verschillen per land, en kunnen zelfs per regio anders zijn. Neem contact op met je reisorganisatie of accommodatiebeheerder om je verder te laten informeren.

Bekijk hier onze adviezen en tips per vakantieland.

Neem bij medicijngebruik een medicijnenpaspoort en extra medicatie mee

Bij medicijngebruik raden we aan om voor een aantal dagen extra aan medicatie mee te nemen op vakantie. Een medicijnenpaspoort kan aangevraagd worden bij je eigen apotheek. Deze kan goed van pas komen bij medische problemen in het buitenland. Het is handig om medicatie en het medicijnenpaspoort overal mee naar toe te nemen, bijvoorbeeld in de handbagage.

Ziek in het buitenland?

Mocht je onverhoopt ziek worden op je vakantie, dan adviseren wij je om bij lichte klachten bij de receptie van de camping of hotel een telefoonnummer van een arts te vragen. Bij ernstige klachten vindt vaak een ziekenhuisopname plaats. Neem ook altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Wij kunnen helpen met het uitleggen van de lokale regels, bijvoorbeeld over het testbeleid en de quarantainemaatregelen die gelden in het vakantieland. Onze hulpverlening is wel afhankelijk van de lokale situatie. Zo kan het zijn dat het regelen van een terugreis langer duurt doordat er minder vluchten naar Nederland gaan. Zo lang code geel geldt in een land kunnen we ook onze medisch escorts inzetten. Dit zijn verpleegkundigen die zieke of gewonde reizigers terug naar Nederland begeleiden.
In deze video geven onze hulpverleners de top 3 meldingen van medische vragen tijdens de vakantie en wat te doen bij ziekte of verwonding.

Met auto op vakantie? Pechhulp is mogelijk

In alle landen waar code geel van toepassing is, kan Eurocross pechhulp bieden op basis van de reisverzekering. In gebieden met een oranje reisadvies is de pechhulpverlening afhankelijk van de autoverzekering en de daarbij behorende pechhulpmodules. Bij pech komt er een berger om de auto ter plaatse te repareren of de auto mee te nemen naar een garage in de buurt. Mocht je je reis niet meer met je eigen auto kunnen vervolgen, kan het langer duren voordat er een huurauto beschikbaar is om in Nederland weer in te leveren. In sommige landen kan een alternatief zijn dat we een vervangende auto uit Nederland moeten laten komen. Deze wordt door een chauffeur afgeleverd in het vakantieland.
In deze video geven onze hulpverleners tips over handige items om mee te nemen en hoe pech te voorkomen.

Handige sites